Eerste trainingsdag van de Opleiding tot Professioneel Taaltrainer

Onlangs startte de Opleiding tot Professioneel Taaltrainer met een nieuwe lichting. Deelnemer Ilona doet verslag van haar ervaringen.

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zo ver. De start van de Opleiding tot Professioneel Taaltrainer (OPT), een vakopleiding verzorgd door de Language Partners Academy.
De OPT is er voor de ambitieuze taaltrainer in spé en voor iedereen die al als taaltrainer werkzaam is en graag meer verdieping wil in zijn werk.
Het programma van de OPT bestaat uit 7 modules. Iedere maand wordt er tijdens een intensieve sessie van een dag een module behandeld. Deze allereerste trainingsdag stond in het teken van ‘Managing Expectations’.

Cursisten met verschillende (culturele) achtergronden en leeftijden hadden zich aangemeld. Een aantal was al werkzaam als taaltrainer, bijvoorbeeld op een Hogeschool of als taalvrijwiliger bij een bibliotheek. Anderen hopen na afronding van de opleiding een carrièreswitch te kunnen maken.

De 7 enthousiaste deelnemers kwamen in de ochtend bijeen op de trainingslocatie aan de Koninginnegracht in Den Haag.
Na de kennismaking gaf cursusleider René van Schendelen een toelichting op het hele programma. In 7 maanden tijd wordt er aan de hand van een module en voorbereidende opdrachten, groepssessies, demolessen en een observatieles toegewerkt naar de eindopdracht waarmee het certificaat tot Professioneel Taaltrainer behaald kan worden. Door je daarbij steeds in de cursist te verplaatsen, leer je te bepalen hoe je handelen moet als taaltrainer.

Het thema van de dag was zogezegd ‘Managing Expectations’ ofwel ‘Verwachtingsmanagement’. Het goed in kaart brengen van de wensen en verwachtingen van de opdrachtgever en cursist is namelijk cruciaal voor het verdere verloop van de training. Daar komt veel bij kijken! Wat zijn stakeholders en wat zijn hun verwachtingen? Welke typen cursist zijn er en hoe ga je daar mee om als taaltrainer? Hoe maak je een lesplan en een lesprogramma? Hoe stel je het lesmateriaal samen? Wat zijn leerdoelen en leervoorkeuren? Al deze thema’s hielden ons aspirant taaltrainers een hele dag actief. Het werd een leuke, leerzame dag waarin discussies, reflectie en veel theorie centraal stonden. Met als afsluiting een demo-les waardoor de groep al even aan de slag kon in de rol van taaltrainer.

Als het dan toch om ‘Verwachtingsmanagement’ gaat; deze eerste trainingsdag heeft de verwachtingen van de cursisten zeker waargemaakt!

Speak Your Mind

*