“Een waardevolle investering voor trainers in alle fases van hun loopbaan”

Opleiding tot Professioneel Taaltrainer
Trainer Bart volgde de Opleiding tot Professioneel Taaltrainer (OPT) bij Language Partners Academy. Dit is zijn ervaring. 

Halverwege 2016 schreef ik me in voor de Opleiding tot Professioneel Taaltrainer bij Language Partners. Dat lag niet helemaal voor de hand; ik ben een bevoegd docent Nederlands en verzorg al zo’n twintig jaar trainingen Nederlands als eerste en tweede taal. Bovendien heb ik, toen Language Partners Academy werd opgericht, alle gratis introductiecursussen voor beginnende trainers gevolgd.

Dus, wat bezielt je? Zeker als je je bedenkt dat de training openstaat voor iedereen die taalvaardigheden wil overbrengen; vanaf deelnemers die nog nooit getraind hebben naar beginnende trainers tot ervaren taaltrainers!
Wat kan deze opleiding toevoegen voor deze heel verschillende doelgroepen?

Allereerst is de training voor aspirant-trainers als een soort van snelkookpanopleiding. Ze bevat onderdelen van een klassieke lerarenopleiding, maar dan sterk gefocust op een zakelijke markt. De didactiek en de communicatie met de cursisten én de opdrachtgevers spelen een centrale rol.

De vakinhoud zelf (de taal) wordt bekend verondersteld; de manier waarop je die voor cursisten uit weet te leggen en toepasbaar maakt is belangrijker. Medecursisten met geen of weinig ervaring zag ik enthousiast worden, en in korte tijd didactisch gevoel ontwikkelen.

Beginnende trainers kunnen de opleiding het best opvatten als een ondersteuning bij het ontwikkelen van hun professionaliteit. Ze profiteren het meest van de ervaring van meer ervaren deelnemers en de trainer; het hele traject heeft een hoog trics-and-trucsgehalte. Dat gaat deels om de lesinhoud, maar vooral om de omgang met deelnemers en didactiek.

Voor ervaren trainers ligt de winst vooral in de omgang met de beginnende trainers en de aspirant-trainers; aan de ene kant help je die op weg met je ervaring, maar aan de andere kant confronteren zij je weer met heel fundamentele vragen. Voor wie sta ik hier eigenlijk? Als de term niet zo belegen was, zou je willen zeggen dat de ervaren trainer uitgedaagd wordt out of the box te denken. Iets minder clichématig geformuleerd: je kunt, als je wilt, jezelf opnieuw uitvinden!

Samengevat is de training een leuke en leerzame manier van het uitwisselen van informatie en het samenwerken met aanstaande/beginnende/ervaren trainers. Hierbij hoort wel een flinke inzet van jou als trainer; naast de 6 lesdagen is er een lesobservatie, het geven van een proefles, een intervisie en het schrijven een paper over een onderwerp dat met taalverwerving of -training te maken heeft. Kortom; de Opleiding tot Professioneel Taaltrainer is meer dan een paar lesjes volgen. Het is een waardevolle investering voor trainers in alle fases van hun loopbaan!

Benieuwd naar de Opleiding tot Professioneel Taaltrainer? Bekijk de training hier

Speak Your Mind

*